Huisreglement
Artikel 1 : Benaming
De vereniging is genaamd “FC ’t Zuid Antwerpen.”, afgekort “FC ‘t Zuid”.
Artikel 3 : Doel en voorwerp van de vereniging
De vereniging heeft tot doel om de beoefening van de voetbalsport te bevorderen en aan te moedigen.
Zij streeft met alle middelen naar de verwezenlijking van haar doel, met name door het inrichten van sportontmoetingen, de huur of de aankoop van alle mogelijke roerende en onroerende goederen, het aanleggen en uitbaten van sportvelden, de oprichting en uitbating van magazines, bladen, drankgelegenheden, restaurants, zalen enz…
De vereniging mag in het algemeen alle handelingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met haar doel, en dit door middel van overdracht, inbreng, fusie, deelname, financiële tussenkomst, aankoop van aandelen of via ieder ander middel, belangstelling betonen voor alle sportondernemingen en alle daarmee verbonden bedrijven.
Zij mag haar medewerking verlenen aan en belangstelling tonen voor activiteiten die gelijkaardig zijn aan haar doel. Zij mag tevens diensten of instellingen oprichten of beheren met het oog op de verwezenlijking van haar maatschappelijk doel.
De vereniging verbindt zich ertoe neutraal te blijven vanuit politiek, filosofisch, godsdienstig en confessioneel oogpunt. Het verbiedt en veroordeelt elke vorm van discriminatie, en in het bijzonder racisme.
Artikel 4 : Duur van de vereniging
De vereniging wordt opgericht voor een onbepaalde duur.
Zij kan op elk ogenblik worden ontbonden.
Artikel 5 : Samenstelling
De vereniging is samengesteld uit werkende en toegetreden leden.
Enkel de werkende leden genieten ten volle van de door de wetgeving aangaande verenigingen en onderhavige statuten toegekende rechten.
Alle leden worden evenwel geacht de statuten van de vereniging en, als dat er is, het huishoudelijk reglement te onderschrijven door het feit van hun aansluiting.
Zijn werkende leden:
1- de ondertekenaars van onderhavige akte;
2- alle leden die later worden opgenomen door een beslissing van de algemene vergadering, genomen bij absolute meerderheid, op voorstel van het bestuursorgaan.
Zijn toegetreden leden:
Al wie aan de activiteiten van de vereniging deelneemt, na te hebben voldaan aan de door het bestuursorgaan opgelegde verplichtingen inzake lidmaatschap.
Artikel 6 : Aantal leden
Het aantal leden is onbeperkt maar mag niet lager liggen dan vier.
De stichters zijn de eerste werkende leden van de vereniging.
Artikel 7 : Toelatingsvoorwaarden voor werkende leden
Nieuwe werkende leden zijn personen die een schriftelijk verzoek richten tot het bestuursorgaan en in die hoedanigheid worden aanvaard door de algemene vergadering.
Zij wordt per gewone post ter kennis gebracht van de kandidaat, door de gerechtigde correspondent van de vereniging die aldus ingeschreven is bij de KBVB.
De niet-aanvaarde kandidaat-werkend lid kan zijn kandidatuur pas opnieuw indienen na 1 jaar, te rekenen vanaf de datum van de beslissing door de algemene vergadering.
Artikel 8 : Ontslag – uitsluiting – schorsing van leden en leden die als ontslagnemend worden beschouwd
Het staat op ieder moment elk werkend of toegetreden lid vrij uit te treden uit de vereniging door zijn ontslag schriftelijk in te dienen.
LID BESCHOUWD ALS ZIJNDE ONTSLAGNEMEND
Worden als ontslagnemend beschouwd :
1- de werkende of toegetreden leden die de verschuldigde bijdrage niet betalen binnen de maand nadat hen een aangetekende schriftelijke aanmaning werd toegestuurd;
2- het werkend lid dat niet aanwezig of vertegenwoordigd was op drie opeenvolgende algemene vergaderingen.
GESCHORST LID
Het bestuursorgaan kan een werkend of toetredend lid dat zich schuldig maakte aan ernstige inbreuken op de statuten of de wet, schorsen in afwachting van een beslissing door de algemene vergadering.
UITGESLOTEN LID
Het lidmaatschap van een effectief lid kan te allen tijde worden beëindigd door een bijzonder besluit van de algemene vergadering, bijeengeroepen door het bestuursorgaan (dat op verzoek van ten minste 1/5 van de effectieve leden verplicht is dit te doen).
Uitsluiting kan alleen worden uitgesproken door de Algemene Vergadering, met inachtneming van de voorwaarden inzake quorum en meerderheid die vereist zijn voor de wijziging van de statuten
De uitsluiting behoort tot de bevoegdheid van de algemene vergadering met naleving van de aanwezigheids- en meerderheidsvereisten voorgeschreven voor een statutenwijziging.
Om een lid te kunnen uitsluiten moeten de volgende voorwaarden worden vervuld:
- De regelmatige oproeping van een algemene vergadering waarop alle leden moeten worden uitgenodigd;
- De uitsluiting moet worden aangegeven in de oproeping en wordt op de agenda geplaatst, met vermelding van uitsluitend de naam van het betrokken lid. Het lid wordt door de voorzitter van het bestuursorgaan in kennis gesteld van de redenen voor de uitsluiting.
- De beslissing van de algemene vergadering kan alleen worden aangenomen als ten minste 2/3 van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is op de algemene vergadering. Bovendien is de beslissing allen dan aangenomen wanneer zij twee derde van de uitgebrachte stemmen heeft verkregen waarbij onthoudingen noch in de teller noch in de noemer worden meegerekend;
- De eerbiediging van de rechten van de verdediging, d.w.z. het aanhoren van het lid wiens uitsluiting wordt gevraagd, zo deze erom verzoekt. Hij kan zich laten bijstaan door een advocaat;
- De vermelding in het register van de uitsluiting van het lid.
Aangezien het een persoonsgebonden beslissing betreft, moet deze verplicht worden genomen door geheime stemming.
Niet-naleving van de statuten, ernstige inbreuken op het huishoudelijk reglement, de wetten inzake eer en fatsoen, ernstig wangedrag, daden of woorden die afbreuk kunnen doen aan de eer of de waardigheid die de vereniging behoort te genieten, zijn in het bijzonder daden of feiten die tot de uitsluiting van een lid kunnen leiden.
OVERLEDEN LID
Het lidmaatschap gaat automatisch verloren bij overlijden.
Artikel 9: Rechten van de leden in het sociaal fonds
Geen enkel lid, noch de erfgenamen of rechtverkrijgenden van een overleden lid, kan uit hoofde van zijn of haar lidmaatschap enig recht doen gelden of uitoefenen op de activa van de vereniging. Evenmin kan een lid aanspraak maken op terugbetaling van de door hem betaalde bijdragen. In dit verband kan een lid niet verzoeken om het opmaken of verantwoorden van rekeningen, noch kan hij zegels laten aanbrengen of een inventaris laten opmaken.
In dit verband is het ook verboden een curator aan te stellen, beslag te leggen op het vermogen (zelfs bij wijze van voorzorgsmaatregel), het vermogen van de vereniging vast te stellen door deskundigenonderzoek of op enige andere wijze, of enige andere maatregel te nemen die het beheer van de vereniging beperkt of haar vrijheid van handelen belemmert. Deze lijst is niet-limitatief.
Deze uitsluiting van rechten op het vermogen van de vereniging geldt op elk moment: tijdens het lidmaatschap, bij het einde van het lidmaatschap om welke reden dan ook, in geval van ontbinding van de vereniging, enz.
Artikel 10 : Bijhouden van een register met de werkende leden – raadpleging – precieze samenstelling van de vereniging
De vereniging moet een register van de werkende leden bijhouden, onder de verantwoordelijkheid van het bestuursorgaan, waarin met name de volgende vermeldingen worden genoteerd:
- De volledige namen van de leden of de namen en rechtsvormen van de leden;
- De adressen van de woonplaatsen of zetels van de leden;
- De rechtsvorm van de vereniging;
- Het adres van de statutaire zetel van de vereniging;
- Het inschrijvingsnummer van de vereniging in de Kruispuntbank van Ondernemingen;
- De besluiten en data van toelating, ontslag of uitsluiting van leden met de naam en functie van de persoon die deze formaliteit vervult, alsmede de handtekening van deze laatste en de reden van zijn vertrek (ontslag, uitsluiting, overlijden, enz.).
Alle beslissingen met betrekking tot de aansluiting, het ontslag of de uitsluiting van werkende leden moeten worden ingeschreven in het register door toedoen van het bestuursorgaan, binnen de acht dagen nadat het bestuursorgaan kennis heeft genomen van de wijziging(en).
Alle leden mogen het register van de leden raadplegen op de maatschappelijke zetel van de vereniging (zonder dat deze mag verplaatst worden), evenals alle verslagen en beslissingen van de algemene vergadering en het bestuursorgaan, en ook alle boekhoudkundige stukken van de vereniging, op eenvoudig schriftelijk en gemotiveerd verzoek, gericht aan het bestuursorgaan.
Artikel 11 : Bijdrage
De werkende en toegetreden leden betalen een jaarlijkse bijdrage.
Het bedrag van deze jaarlijkse bijdrage wordt bepaald door de algemene vergadering.
Deze bijdrage bedraagt € 160 per jaar.
Bij niet-betaling van de door een lid verschuldigde bijdragen, wordt hem door het bestuursorgaan een betalingsherinnering toegestuurd per gewone post.
Als het lid zijn bijdrage niet heeft betaald binnen de maand na het toesturen van de betalingsherinnering per aangetekend schrijven kan hij door het bestuursorgaan als ambtshalve ontslagnemend worden beschouwd.
De raad deelt zijn beslissing per gewone post mede aan het lid.
De beslissing van het bestuursorgaan is onherroepelijk.
Artikel 35: Dopingbestrijding in de sport
De vereniging erkent en aanvaardt dat Voetbal Vlaanderen, waarbij zij is aangesloten, haar tuchtrechtelijke bevoegdheid op dopinggebied heeft gedelegeerd aan Vlaams Doping Tribunaal en dat deze instantie haar eigen reglement toepast.
De vereniging verbindt zich ertoe in haar huishoudelijk reglement de bepalingen op te nemen die door de Vlaamse Gemeenschap op het gebied van de dopingbestrijding zijn vastgesteld.
De vereniging erkent uitdrukkelijk dat elke vorm van dopinggebruik verboden is.